Mama zawsze gotowała zupę na wywarze mięsnym a z rosołu robiła pomidorówkę drugiego dnia, ja korzystam z takiego wywaru jedynie przy dwóch czy trzech zupach. Nie jestem wegetarianką, od jakiegoś czasu bardziej smakują mi zupy tylko na bulionie warzywnym a do tego, gotują się dużo szybciej.
Jedną z moich ulubionych zup jest zupa ogórkowa. Odpowiednio kwaśna, z dużą ilością śmietany i ziemniaków. I nie wiedzieć czemu, doskonale nadaje się dla mnie na sobotni, szybki obiad.
Przepis
(na garnek do 5 l)
* 5 -6 średnich ziemniaków
* 1/2 kg ogórków kiszonych
* pęczek włoszczyzny
* 1 łyżka masła
* 2-3 łyżki śmietany 18 %
* 1 mała łyżeczka mąki
* sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
* świeży koperek
1. Włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy zimną wodą, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
2. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy masło, przyprawy i mieszamy, by rozprowadzić masło.
3. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach wraz ze skórką i dodajemy do gotujących się warzyw.
4. Po około 15 minutach gotowania przyrządzamy tradycyjną "zaklepkę": 4 łyżki wywaru z zupy łączymy z łyżeczką mąki i śmietaną, dokładnie mieszamy w szklance i dodajemy do gotującej się zupy.
5. Przyprawiamy zupę, mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu.
Koperek dodajemy według uznania, do gotującej się zupy lub posypujemy nim zupę na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz