Kabanos zdominował smak całego ciasta i mimo, że smakowało to jednak czegoś w nim brakowało. Gdy zrobiłam to ciasto w domu wiedziałam już czego mi brak, sera.
Rachel Khoo doskonale wie co robi i połączenie delikatnego ciasta, śliwek i sera koziego z pistacjami daje nam nieziemską przyjemność smakowania.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj a ja bez większych modyfikacji wykonałam go krok po kroku :)
Przepis
* 250g mąki* 15g proszku do pieczenia (łyżka stołowa)
* 4 jaja
* 100ml mleka
* 150ml oliwy z oliwek
* 50ml jogurtu naturalnego
* łyżeczka soli
* czarny pieprz, ok 3/4 łyżeczki
* 150g miękkiego sera koziego pokrojonego w kostkę
* 100g posiekanych pistacji
* 100g posiekanej suszonej śliwki
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C i przygotowujemy formę keksową do naszego ciasta.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, solą i pieprzem a składniki "mokre" mleko, oliwę, jaja i jogurt mieszamy razem w osobnej misce.
3. Ser, śliwki i pistacje mieszamy dokładnie z przesianą mąką i powoli dodajemy dokładnie wymieszane jaja z mlekiem i oliwą.
4. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, nie przelewać się (dodałam mniej mąki niż w przepisie, ciasto wyrosło większe, nieco cięższe niż powinno)
5. Przekładamy masę do formy i pieczemy 40-45 minut, sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem czy jest już suche w środku :)
6. Smacznego.
A tu dla porównania zdjęcie naszego Cake z warsztatów kulinarnych. Ciasto zwarte, dość suche ale równie smaczne.
(fot. Mok'a Cafe)
uwielbiam kozi serek! to ciasto musi świetnie smakować :-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście tak jest a w połączeniu ze śliwką i pistacją - pycha :)
OdpowiedzUsuń