Jadłam go w różnych wersjach, w różnych miejscach i szczerze mówiąc, nie zawsze mi smakował. Ten robiony przeze mnie, smakuje mi zawsze a robię go na trzy różne sposoby. Dzisiaj przedstawię wam propozycję z pietruszką. Idealny do pieczywa, na śniadanie, wczesną kolację czy jako imprezowa przystawka. Posypany pietruszką na chrupiącym pieczywie zasmakuje każdemu.
Przepis
* 260g ciecierzycy z puszki
* 1 ząbek czosnku
* 1 i 1/2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
* 1 i 1/2 łyżki tahini
* 1 i 1/2 łyżki zalewy z puszki
* sól, pieprz, papryka słodka/ostra/pieprz cayenne
* sok z cytryny
* natka pietruszki
1. Cieciorkę odcedzamy, zostawiamy zalewę. Wrzucamy do malaksera i dodajemy tahini, jogurt i przeciśnięty ząbek czosnku. Miksujemy na jednolitą masę.
2. Dodajemy do smaku sól, pieprz,sok z cytryny i garść posiekanej natki pietruszki. Do dzisiejszej pasty dodałam po szczypcie papryki i pieprzu cayenne.
3. Miksujemy do dokładnego połączenia składników, nasza pasta powinna mieć jednolitą, niemalże gładką konsystencję.
Aby pasta nie wysychała podając ją w miseczkach czy na głębokim talerzu, warto na środku zrobić małe wgłębienie i wypełnić je oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz