A połączenie czekolady i pysznego ciastka - idealne!
Babeczki zagościły w mojej kuchni już jakiś czas temu i nie znikają z niej na dłużej niż tydzień. Piekę je w różnych formach, na słodko, wytrawnie, z dodatkami i bez. Pieczonymi ze szpinakiem zastępuję pieczywo do śniadania ale te, które upiekłam dzisiaj, to moje ulubione.
Pełne smaku i kawałków czekolady, ozdobione słodko słonym kremem z masła orzechowego idealnie nadają się jako dodatek do kawy, nie tylko podczas spotkania z przyjaciółką.
Przepis
* 1 jajko
* 1,5 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki stołowe kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki mleka
* 90ml oleju
* 1 i 1/2 tabliczki czekolady (gorzkiej i mlecznej w dowolnych proporcjach)
1. Miksujemy dokładnie mokre składniki w jednym naczyniu (mleko, jajko, olej)
2.Łyżką dokładnie mieszamy suche składniki.
3.Łączymy mokre i suche składniki razem łyżką, masa nie musi być gładka, mogą w niej występować grudki.
5. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Krem
* 100 ml śmietanki 30 %
* 140 g cukru pudru
* 110 g miękkiego masła
* 300-350 g masła orzechowego -przepis
* opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego
1. Masło połączyć z cukrem pudrem na gładką masę.
2. Dodać masło orzechowe i ekstrakt waniliowy, zmiksować na gładką masę.
3. Po dodaniu śmietanki miksować do uzyskania puszystego kremu.
Szprycę wypełniamy kremem i zdobimy przestudzone babeczki. Wstawiamy do lodówki aby krem zastygł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz