14.02.2014

Babeczki z czekoladą i kremem orzechowym

Ulubione słodycze? Czekolada.
A połączenie czekolady i pysznego ciastka - idealne!
Babeczki zagościły w mojej kuchni już jakiś czas temu i nie znikają z niej na dłużej niż tydzień. Piekę je w różnych formach, na słodko, wytrawnie, z dodatkami i bez. Pieczonymi ze szpinakiem zastępuję pieczywo do śniadania ale te, które upiekłam dzisiaj, to moje ulubione.
Pełne smaku i kawałków czekolady, ozdobione słodko słonym kremem z masła orzechowego idealnie nadają się jako dodatek do kawy, nie tylko podczas spotkania z przyjaciółką.  



Przepis

* 1 jajko
* 1,5 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki stołowe kakao 
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki mleka 
* 90ml oleju
* 1 i 1/2 tabliczki czekolady (gorzkiej i mlecznej w dowolnych proporcjach) 





1. Miksujemy dokładnie mokre składniki w jednym naczyniu (mleko, jajko, olej)

2.Łyżką dokładnie mieszamy suche składniki.

3.Łączymy mokre i suche składniki razem łyżką, masa nie musi być gładka, mogą w niej występować grudki.

4. Dodajemy pokrojoną czekoladę i masę przekładamy do foremek/papilotek do pieczenia babeczek.

5. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.




Krem

* 100 ml śmietanki 30 %
* 140 g cukru pudru
* 110 g miękkiego masła
* 300-350 g masła orzechowego -przepis
* opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego

1. Masło połączyć z cukrem pudrem na gładką masę.
2. Dodać masło orzechowe i ekstrakt waniliowy, zmiksować na gładką masę.
3. Po dodaniu śmietanki miksować do uzyskania puszystego kremu. 

 Szprycę wypełniamy kremem i zdobimy przestudzone babeczki. Wstawiamy do lodówki aby krem zastygł.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

widżet

xx